Skatt och avgifter kring binära optioner har länge varit ett stort frågetecken, inte bara i Sverige utan även i resten av världen. Det finns ett par olika anledningar till varför det varit så oklart. Först och främst så har binära optioner aldrig varit så tillgängliga för privatpersoner som de är nu. Man har länge kunnat spekulera i binära optioner men inte direkt via sin webbläsare eller mobil utan endast genom professionella ekonomer och banker eller finansiella institut. Ett annat problem är att binära optioner är en väldigt unik investeringsform. Den som sysslar med binära optioner köper aldrig ett värdepapper eller en faktiskt råvara, utan spekulerar enbart på hur priset på den underliggande tillgången kommer bete sig. Så vad är det egentligen som gäller? Måste man betala skatt på sina vinster från binära optioner? Och hur gör man i så fall? Vad säger Skatteverket?

Enligt skatteverket ska skatt betalas på Binära Optioner

Skatteverket har fram tills nyligen varit väldigt oklara med vad som faktiskt gäller för vinster och förluster på binära optioner. Tidigare erbjöd de ingen information på sin hemsida och när vi valde att kontakta dem för att svar på våra frågor så var det ingen som var säker på vad som gällde. Vid det tillfället blev vi, efter mycket om och men, informerade om att skatt skulle betalas på binära optioner via en så kallad K4-blankett. Sedan dess har denna information bekräftats och numera erbjuder Skatteverket information om binära optioner och alla regler på deras hemsida.

IQ Option erbjuder ett demokonto som är gratis. Du behöver signa upp med email. Det är en enkelt process. Efter det får du full tillgång till deras plattform. IQ Options plattform är för övrigt den bästa på marknaden.

Skapa ett konto hos IQ Options!

Något som är riktigt bra med HighLows demokonto är att du kan testa att handla med binära optioner utan att ens skapa ett konto. En liten nackdel är att deras demokonto inte ger full inblick i deras plattform.

Skapa ett konto hos HighLow!

Eztrader är hetaste mäklaren just nu men sin nya plattform. I kombination med deras långa erfarenhet av binära optioner är Eztrader ett klockrent val.

Skapa ett konto hos EZtrader!

Hur du betalar skatt på binära optioner

För att redovisa för Skatteverket vilka vinster och förluster man har på binära optioner använder man sig som sagt av en K4-blankett. Den kan laddas ner direkt från Skatteverkets hemsida. Blanketten är utformad för försäljning av värdepapper m.m och inkluderar alltså även binära optioner. Under svensk lag så är man tvungen att betala 30% vinstskatt på sådan försäljning vilket betyder att en tredjedel av dina vinster går direkt tillbaka till svenska staten. K4-blanketten fylls i årsvis och skickas till Skatteverket tillsammans med din deklaration. Att fylla i K4-blanketten är relativt rättframt och något du enkelt kan lära dig själv men se till att hålla kolla på alla in- och utgifter du har med din mäklare. Alla reglerade mäklare är tvungna att spara alla information och transaktionshistorik från sina kunder så den informationen är enkel att få tag på när det är dags. Skulle du trots det behöva hjälp med att fylla i blanketten eller om du har frågor kring dina skatter och hur de betalas kan du kontakta Skatteverket eller ta hjälp av en revisor.

Gör avdrag på dina förluster

Vi håller med om att 30% i skatt är högt och det kan kännas surt att betala. Som tur är så tillåter Skatteverket alla att göra avdrag på sina förluster. Ingen vill så klart ha förluster på sina binära optioner men sanningen är att detta är oundvikligt. Alla som spekulerar i binära optioner upplever både stora och små förluster med jämna mellanrum.

Risken är en stor del av denna sortens handel. Men oroa dig inte – allt de du kommer förlora på binära optioner kommer tack vare det svenska skattesystemet faktiskt vara till hjälp. Eftersom du kan göra avdrag på dina förluster så betalar du i slutändan bara skatt på din totala vinst och på så sätt blir skatten betydligt lägre än 30%.

Hur du betalar skatt på binära optioner

Om skatten på binära optioner faktiskt är korrekt och bör tillämpas är så klart en smakfråga. Vi tycker bestämt att det system så används nu är felaktigt och orättvist. För att förstå varför måste man först förstå hur binära optioner skiljer sig från andra investeringsformer.

När man investerar i värdepapper eller aktier så betalar man pengar för att äga något som faktiskt existerar och vars värde kan gå upp eller ner. Om man till exempel köper aktier i Sony Ericsson så äger man en liten del av hela företaget. Skulle företagets värde stiga medans man äger aktierna så kan man sälja dem och behålla vinsten. Skulle Sonys värde istället sjunka så tvingas man sälja aktierna för ett lägre pris och på så sätt gå med förlust. Det fungerar på precis samma sätt som när man köper ett hus eller en bil – säljer man produkten i bättre skick än man köpte den så kan man gå med vinst, eller vice versa.

Binära optioner däremot fungerar på ett helt annat sätt. När man investerar i binära optioner så spekulerar man på om priset på en underliggande tillgång (råvara, valutapar (forex), index eller aktie) kommer stiga eller sjunka. Man satsar helt enkelt pengar på om den ovanstående Sony Ericsson aktien kommer vara värd mer eller mindre pengar inom en viss tidsram. Ordet “satsa” är viktigt i detta sammanhang, för inom binära optioner så satsar man sina pengar på en eller en annan möjlig utgång precis som när man satsar pengar på hästar eller en fotbollsmatch.

Eftersom man aldrig äger den underliggande tillgången och aldrig köper eller säljer något med ett faktiskt värde, så bör man heller inte vara tvungen att betala försäljningsskatt (K4-blanketten).

Binära optioner i framtiden

Vi tror att binära optioner snart kommer befrias från skatt i Sverige. Problemet ligger, som vi nämnde tidigare, i det faktum att binära optioner, i den form de erbjuds nu, fortfarande är så nytt. Skatteverket förstår sig ännu inte riktigt på hur det fungerar och klassificerar därför binära optioner som värdepapper. Just nu undersöker Skatteverket denna nya investeringsform och förr eller senare kommer de inse att spekulation i binära optioner snarare bör klassas som betting/gambling i stället för investering. Och som vi redan vet är vinster på betting skattebefriat inom EU.